دانش و تجربه دانوب مثل کوه پشت شماست

سیستمی و مدیریتی

فرهنگی و آموزشی

سیستمی و مدیریتی

اسکن

بر اساس استانداردهای گوناگون ممیزی می‌شوید؟ در جوایز مختلف شرکت می‌کنید و مورد ارزیابی قرار می‌گیرید؟ اسکن دانوب هیچکدام از اینها نیست. اگر می‌خواهید وضعیت سازمان خود را با جزییات بدانید Danube Scan چاره ساز شما است. خوب است بدانید این خدمت دانوب هم مانند سایر خدمات آن بسیار منعطف است و کاملا بر اساس خواست شما انجام می‌شود. بنابر این اگر تمایل دارید فقط بخشی از سازمان یا فرایندها را اسکن کنید، دانوب به خوبی این کار را برایتان انجام می‌دهد. اسکن دانوب چهره‌ای جدید و واقعی از سازمانتان نمایان می‌سازد و بر اساس آن می‌توانید به راحتی تصمیم‌گیری کنید که چگونه سازمانتان را پیش ببرید و از شر مشکلاتی که شما را درگیری روزمرگی کرده رها شوید. خبر خوب این که دانوب فقط گزارش نمی‌دهد بلکه هرآنچه باید انجام شود را برعهده می‌گیرد و شما را در مقابل نتیجه دلخواهتان قرار می‌دهد.

ارزیابی

ارزیابی سازمان یا فرایندهای آن زمانی به کار شما میاید که نمی‌خواهید به اندازه اسکن دانوب وارد جزییات بشوید بلکه تمایل دارید دید کلی در خصوص وضعیت سازمان و یا هر یک از فرایندهای آن به دست بیاورید. دانوب همچنین این امکان را برای شما فراهم آورده است تا از یک ارزیابی سریع بهره ببرید. ارزیابی سریع دانوب در بازه رمانی بسیار اندک و با صرف هزینه خیلی کمتر از ارزیابی جامع شما را با واقعیت سازمانتان آشنا می‌کند و برای سازمان‌هایی پیشنهاد می‌گردد که در آغاز مسیر سرامدی هستند و یا می‌خواهند میزان بلوغ خود را بدانند.

در ارزیابی شما می‌توانید امتیاز سازمان یا هر بخش و یا فرایند آن را مشاهده کنید. به این ترتیب شما قادر به مقایسه خواهید بود و می‌توانید در طی زمان تغییرات را با عدد و رقم ببینید. این موضوع به‌ویژه برای هولدینگ‌ها و یا سازمان‌هایی با شعبه‌های مختلف بسیار سودمند است. و آنچه دانوب را متمایز می‌کنداین است که همه سازمان‌ها لزوما با یک معیار ارزیابی نمی‌شوند ولی در عین حال قابلیت مقایسه با یکدیگر را دارند.

ممیزی

بسیاری از سازمان‌ها دارای گواهینامه انطباق با استانداردهای گوناگون هستند و در این میان استانداردهای سری ISO بیش از همه مورد استقبال قرار گرفته‌اند. هرچند به‌طور معمول ممیزی داخلی و شخص سوم انجام می‌یابد و گواهینامه‌ها سال به سال تمدید می‌گردند ولی بنا به دلایل گوناگون ممکن است هرگز متوجه میزان انطباق واقعی با این استانداردها نشده باشید و آگاه نباشید که قابلیت این استانداردها تا چه حد است. همچنین این امکان وجود دارد که به دلیل استفاده نادرست از آنها سازمان را دچار دردسر کرده باشید و ضرری بیش از منفعت نصیبتان شده باشد. 

دانوب با بهره‌گیری از سر ممیزان ثبت شده بین‌المللی در حوزه‌های گوناگون آماده است تا شما را از میزان دقیق انطباق با استانداردهای مد نظرتان به درستی آگاه نماید و به شما بگوید چگونه می‌توانید استفاده بهتری از آنها نمایید؛ این ممیزی با همه ممیزی‌هایی که تا کنون داشته‌اید متفاوت خواهد بود. 

بازرسی

اگر نیاز دارید محصولات، خدمات یا مواد و قطعات خودتان یا سایرین را که در آن ذینفع هستید بر اساس استاندارد یا هرگونه مشخصه مورد نظرتان بازرسی کنید متخصصین دانوب در حوزه‌های مختلف این امکان را به شما می‌دهند تا از وضعیت واقعی آنها آگاه شوید و با اطمینان تصمیم‌گیری نمایید. حتی اگر استاندارد یا مشخصه مربوطه را نمی‌دانید جای نگرانی نیست چراکه متخصصین دانوب در این خصوص به شما مشورت می‌دهند تا مناسبترین معیار را برای بازرسی انتخاب نمایید؛ این موضوع بر اساس ارزیابی ریسک و هزینه‌هایی که باید انجام دهید انجام می‌گردد. در اینجا هم شاهد انعطاف بسیار در خدمات دانوب خواهید بود، بنابر این شما می‌توانید به راحتی هر خواسته‌ای دارید به دانوب بگویید. انتخاب معیار بازرسی، انجام نمونه برداری، تعیین معیار رد یا پذیرش، اقدام لازم در خصوص پذیرش مشروط یا عدم پذیرش، انجام آزمون‌های تخصصی و ارایه گزارشات معتبر در داخل یا خارج از ایران همه و همه به انتخاب و خواست شما می‌تواند انجام شود.

BPR

Business Process Reengineering

مهندسی دوباره فرآیند کسب و کار (BPR) روشی مدیریتی است که طی آن کارهای مرتبط لازم برای دستیابی به نتیجه‌ای خاص در کسب و کار به‌طور بنیادی بازطراحی می شوند. یکی از مقاصد BPR تجزیه و تحلیل جریان‌های کاری به‌منظور بهینه‌سازی فرآیند و حذف کارهایی است که عملکرد را بهبود نمی‌دهد یا ارزشی برای مشتری فراهم نمی‌سازد. شایان ذکر است که فناوری اطلاعات در این میان نقشی اساسی دارد.

 BPR

     مبانی

1- سازماندهی حول نتایج (نه کارها و وظایف)

2- شناسایی همه فرآیندهای یک سازمان و اولویت بندی آنها به‌منظور طراحی دوباره

3- برخورد با منابعی که از نظر جغرافیایی پراکنده هستند به نحوی که گویا در یکجا متمرکزند

4- قرار دادن نقطه تصمیم‌گیری در جایی که کار انجام می‌شود و ایجاد کنترل بر روی فرایند

5- قرار دادن نقطه تصمیم‌گیری

6- دریافت اطلاعات فقط یکبار و در منبع

 BPR

تفاوت با بهبود فرایند

اگر بهبود فرآیند کسب‌وکار تنظیم  موتور خودرویتان باشد، مهندسی دوباره فرآیند کسب‌وکار تعمیر اساسی موتور است. مادامی که فرایندها با بهبود اندک و مداوم می‌توانند عملکرد مورد انتظار را ارائه کنند نیاز به BPR ندارید ولی بدون شک با گذشت زمان و بسته به شرایط سازمانتان دیر یا زود زمانی فرا می‌رسد که باید فرایندها را مهندسی دوباره کنید و اگر این کار را با برنامه‌ریزی و به موقع انجام ندهید عملکرد فرایند و متعاقب آن، عملکرد سازمان دچار لطمه جدی می‌گردد.

 BPR

  با رویکرد دانوب

امروزه عموم سازمان‌ها از سیستم‌های اطلاعات مدیریت (MIS) یا برنامه‌ریزی منابع سازمان (ERP) بهره‌گیری می‌کنند و یکی از نگرانی‌های عمده در اجرای BPR این است که متعاقب آن نیاز به تغییرات بنیادین در نرم‌افزارهای مورد استفاده می‌باشد که اصولا یا چنین تغییری امکان پذیر نیست (مثلا ارائه کننده چنین امکانی را ایجاد نکرده است) و یا بسیار پر هزینه و وقتگیر است. دانوب برای این موضوع راهکاری تدوین نموده است که بدون نیاز به تغییرات اساسی در نرم‌افزارهای مورد استفاده، می‌توانید فرایندهای دوباره طراحی شده را به‌طور کامل اجرایی نمایید.

مدیریت فرایند چیست

مدیریت فرآیند رویکردی سیستماتیک برای اطمینان از وجود فرآیندهای موثر و کارآمد در یک کسب و کار است؛ روشی  برای همسو کردن فرآیندها با اهداف استراتژیک که عموما شامل شناسایی فرایندها، تعیین ترتیب و تعامل آنها و نیز پایش و اندازه‌گیری آنها است. مدیریت فرآیند یک استراتژی بلند مدت است که به طور مداوم بر فرآیندهای کسب و کار نظارت می کند تا کارایی و اثربخشی مطلوب را حفظ کند و اگر به درستی اجرا شود، به طور قابل توجهی به رشد کسب و کار کمک می کند.مدیریت فرآیند تمام جنبه های کسب و کار را در بر می گیرد. برخی از سازمان‌ها از نرم‌افزار مدیریت فرآیند برای خودکارسازی سیستم‌های خود بهره می‌برند، در حالی که برخی دیگر هنوز از روش‌های سنتی فلوچارت‌ و دستورالعمل‌ استفاده می‌کنند.

مزایای مدیریت فرایند

1- عملیات پیچیده را به جریان های کاری روان تغییر ساختار می دهد، آنها را ساده می کند و چابکی کسب و کار را بهبود می بخشد.

2- اطمینان حاصل می کند که از منابع و سرمایه به درستی استفاده می شود. همچنین فرآیندهای کسب و کار و شرایط کاری را برای افزایش بهره وری کلی بهبود می بخشد.

3- با تعریف واضح مسوولیت ها، پاسخگویی بالاتری را می طلبد. این امر خطرات ناشی از خطای انسانی را به حداقل می رساند و ناکارآمدی را کاهش می دهد.

4- به شناسایی ناکارآمدی ها کمک می کند تا بتوان آنها را اصلاح کرد. همچنین استفاده از منابع را ردیابی می کند و با ناکارآمدی کمتر و استفاده مناسب از منابع، هزینه ها و مخارج کاهش می‌یابد.

مدیریت فرایند با دانوب

دانوب در عین حال که از مزایای مدل‌های گوناگون و متناسب با هر کسب و کار بهره‌گیری می‌کند ولی خود را به آنها محدود نمی‌سازد؛ چراکه هر سازمان ویژگی‌های خاص خود را دارد و حتی دو شرکت تولیدی با محصول و فناوری یکسان ممکن است فرایندهای متفاوتی را نیاز داشته باشند.

چه شما از سیستم‌های سنتی مبتنی بر کاغذ استفاده کنید، چه از سیستم‌های نرم‌افزاری یکپارچه و چه از سیستم‌های نرم‌افزاری متفاوت؛ دانوب برای شما سیستم مدیریت فرایند بهینه مخصوص به خودتان را تدوین می‌نماید. خبر خوب اینکه لازم نیست سیستم‌های نرم‌افزاری موجود خود را کنار بگذارید، دانوب با کمترین تغییر ممکن همان‌ها را به‌کار می‌گیرد و سیستم مدیریت فرایند تدوین شده را کاملا اجرایی می‌نماید.

ارکان جهت‌ساز چیست

همانطور که از نام ارکان جهت‌ساز برمی‌اید، مبانی هستند که به سازمان جهت دهی می‌کنند و شامل موارد ذیل هستند:

1- ماموریت

2- چشم‌انداز و مضامین آن

3- استراتژی و خط مشی

4- اهداف و برنامه‌ها

5- اخلاقیات و ارزش‌ها 

تدوین ارکان جهت‌ساز

مدل‌های مختلفی جهت تدوین هر بخش از ارکان جهت‌ساز تدوین گردیده است که سازمان‌ها به فراخور شرایط خود می‌توانند از آنها استفاده کنند ولی نکته مهم در خصوص همه آنها این است که هیچ فرمولی در هیچ بخشی وجود ندارد که مطابق آن شما داده‌های مورد نیاز را وارد کنید و بخشی را که مد نظرتان است تحویل بگیرید. در واقع کل موضوع بستگی به توانایی تحلیل، خلاقیت و انتخاب درست دارد و غفلت از این موضوع باعث گردیده است بسیاری از سازمان‌ها دچار مشکلات جدی در کسب و کار خود گردند و تصور کنند مشکل از مدلی است که انتخاب کرده‌اند و باید به دنبال مدل بهتر و البته جدیدتری باشند.

ارکان جهت‌ساز با دانوب

تمرکز دانوب در تدوین ارکان جهت‌ساز رساندن سازمان به خواسته‌هایش و نیز حفظ دستاوردهایش در بلند مدت است. ارکان جهت‌ساز تدوین شده توسط دانوب کاملا ملموس، عملیاتی و برای همه ذینفعان مرتبط قابل درک است. به‌عنوان مثال، همواره استراتژی‌های تعیین شده توسط دانوب راهکارهایی کاملا اجرایی و با جزییات کافی برای برون رفت از وضعیت‌های نامناسب و تامین نیازها و انتظارات سازمان بوده است. همچنین یکپارچگی کاملی بین همه اجزای ارکان جهت‌ساز فراهم می‌شود و سازمان و ذینفعان مرتبط تنها با یک سند روبرو می‌گردند و هر یک از ذینفعان مرتبط در هر بخش و سمتی که باشد به روشنی می‌داند که سازمان به کدام سو می‌رود، چه انتظاراتی از او دارد و عملکرد وی در این خصوص چگونه است. 

بازار و مدیریت بازاریابی

به طور سنتی، بازارها به عنوان مکانی برای مبادله کالاها و خدمات بین فروشندگان و خریداران برای نفع مشترک هر دو تلقی می شدند ولی امروزه بازاریابی تبادل ارزش بین فروشنده و خریدار است؛ خریدار در صورتی‌که کالا برای او ارزشی داشته باشد آماده پرداخت هزینه خواهد بود.

مدیریت بازاریابی برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و اجرای برنامه‌ها، سیاست‌ها، استراتژی‌ها و تاکتیک‌های بازاریابی است که برای ایجاد و براورده‌سازی تقاضا جهت ارائه محصول یا خدمات سازمان به‌عنوان وسیله‌ای برای ایجاد سود قابل قبول طراحی شده اند.

کارکرد مدیریت بازاریابی

1- شناسایی فرصت‌های بازار و ارایه استراتژی‌های مناسب برای کشف آن فرصت‌ها

2- هموارسازی فرآیند مبادله مالکیت کالا و خدمات از فروشنده به خریدار

3- اجرای برنامه بازاریابی و ارزیابی مستمر میزان اثربخشی آمیخته بازاریابی

4- برطرف‌سازی کاستی‌های مشاهده شده در اجرای واقعی برنامه‌ها، سیاست‌ها و رویه‌های بازاریابی

5- بهره‌برداری کارامد از فعالیت‌های بازاریابی

6- مراقبت از برنامه بازاریابی سازمان

خدمات دانوب در مدیریت بازاریابی

دانوب یرنامه‌ریزی، تصمیم‌گیری، هماهنگی و کنترل همه جنبه‌های بازاریابی، از شناسایی نیازها و خواسته های مصرف کننده، شناسایی مشتری هدف، برنامه ریزی محصول و توسعه تا قیمت گذاری، ترویج و فرآیند توزیع را برایتان انجام می‌دهد. در این میان به لطف داشتن دانش و تجربه در حوزه‌های گوناگون، درصورتی که نیاز به انجام تغییراتی در فرایندها، نرم‌افزارها و یا آموزش کارکنان یا سایر ذینفعان از جمله تامین‌کنندگان باشد همه و همه را به‌صورت یکپارچه به‌عهده می‌گیرد. البته مثل همیشه این شما هستید که تصمیم می‌گیرید دانوب چه بخشی را برایتان انجام دهد.

بزرگترین سرمایه‌‌گذاری سازمان

بزرگترین سرمایه گذاری سازمان در حوزه کارکنان است و مانند هر سرمایه‌گذاری دیگری می‌تواند درست یا اشتباه باشد. اگر درست سرمایه‌گذاری کنید خلاقیت و بهره وری کارکنان و در نهایت سودآوری سازمان افزایش می‌یابد و البته اشتباه در این خصوص منجر به از دست رفتن فرصت ها، از دست رفتن درآمد و هزینه های نیروی کار بیشتر می‌گردد.

مدیریت سرمایه انسانی به رویکردی در مدیریت منابع انسانی اشاره می کند که کارکنان را به عنوان دارایی هایی می‌بیند که باید روی آنها سرمایه گذاری کرد و برای به حداکثر رساندن ارزش، آنها را مدیریت کرد. این موضوع فراتر از کارکردهای سنتی و عمدتا اداری منابع انسانی است و شامل خوزه‌های بیشتری مانند مدیریت استعداد و مشارکت کارکنان می شود.

مدیریت سرمایه انسانی مجموعه‌ای جامع از شیوه‌ها و ابزارهای مورد استفاده برای جذب، مدیریت و توسعه کارکنان است.

کارکرد مدیریت سرمایه انسانی

1- به‌کار گیری استعداد

2- آشناسازی کارکنان جدید با فرهنگ سازمان، الزامات شغلی و انتظارات و ایجاد محیطی که به آنها کمک کند با نقش‌هایشان سازگار شوند.

3- آموزش و توسعه کارکنان

4- حفظ کارکنان از طریق افزایش حس تعلق و رضایت شغلی و اجازه دادن به آنها برای بهره‌گیری از دانش و تخصص خود برای کمک به اهداف سازمان.

5- ارزیابی عملکرد و بازخورد موثر

6- فراهم‌آوری اطلاعات حیاتی

خدمات دانوب در مدیریت سرمایه انسانی

در یک جمله، دانوب حداکثر سود از سرمایه‌گذاری در حوزه کارکنان را برایتان فراهم می‌کند. برای دستیابی به این سود حداکثری، نگاه صرف به منابع انسانی کفایت نمی‌کند؛ دانوب پیش از هرچیز بستری از فرایندها را فراهم می‌سازد تا در آن توانایی کارکنان و استعدادشان شناسایی گردد و نیز اسکن کاملی از کارکنان انجام می‌دهد تا میزان انطباقشان با شغل فعلی مشخص گردد و بر این اساس نقشه راه کاملی برای ارزشمندترین منابع شازمان ترسیم می‌نماید.

دانوب همچنین همه کارکردهای حوزه مدیریت سرمایه‌های انسانی را از نیرویابی، جذب و استخدام تا خاتمه خدمت کارکنان را به‌طور یکپارچه برایتان انجام می‌دهد. فقط کافی است بگویید چه می‌خواهید؟

جایی که ارزش خلق می‌شود

شاید بهتر باشد به‌جای کارخانه از عبارت کف کارخانه استفاده کنیم، جایی که در شرکت‌های تولیدی، ارزش واقعی برای مشتری خلق می‌شود و محصول در آن شکل می‌گیرد. هرچند سایر بخش‌های شرکت نیز در خلق ارزش برای مشتری موثر هستند و بدون آنها محصولی تولید نمی‌گردد ولی باعث نمی‌شود کف کارخانه را با اهمیت‌ترین بخش سازمان ندانیم و برای آن سیستمی مختص خود درنظر نگیریم. از طراحی جانمایی گرفته تا طراحی ایستگاه‌های کاری و تجهیزات تا شرایط ارگونومی و کاکرنان شاغل در این بخش همه و همه نیازمند نگاهی ویژه هستند.

خدمات قابل ارایه

1- طراحی جانمایی جامع

2- طراحی جانمایی خطوط تولید

3- طراحی بخش‌های کمک تولیدی مانند انبارها

4- طراحی ایستگاه‌های کاری

5- طراحی سیستم حمل و نقل

6- زمانسنجی و بالانس خطوط تولید

7- تغییر خطوط تولید و افزایش ظرفیت

8- شبیه‌سازی خطوط تولید

خدمات قابل ارایه

9- آراستگی محیط کار

10- مدیریت دیداری

11- ساختار تیم‌های حل مسیله

12- ساختار تیم‌های بهبود مستمر

13- ساختار جانشین‌پروری

14- ساختار آموزش حین کار

مدیریت دانش

مدیریت دانش فرآیندی است که طی آن جمع آوری، سازماندهی، به اشتراک گذاری و تجزیه و تحلیل دانش به گونه‌ای که به‌راحتی برای کارکنان قابل دسترسی باشد انجام می‌شود و منابع فنی، سوالات متداول، اسناد آموزشی و مهارت های افراد رادر بر می‌گیرد.

هدف مدیریت دانش قرار دادن اطلاعات درست در زمان مناسب در مقابل افراد است و ذر این میان چالش قانع کردن کارکنان در مستند‌سازی و به اشتراک گذاری دانش فردی از یک سو و خرید یا ساختن نرم افزاری که متناسب با طرج جامع مدیریت دانش باشد و کارکنان را به استفاده از آن و به اشتراک گذاری اطلاعات تشویق نماید از سوی دیگر به‌عنوان اصلی‌ترین چالش‌ها مطرح می‌گردد.

مهمترین مزایای مدیریت دانش

1- زمان کمتر برای بازآفرینی دانش موجود

2- اطلاعات در نوک انگشتان کاربر

3- اشتباهات کمتر

4- فرایندهای استاندارد شده

5- همکاری بیشتر

6- انگیزه بیشتر کارکنان

7- همگامی با فناوری

8- به روز نگهداشتن اطلاعات

9- امنیت

دانوب و مدیریت دانش

به احتمال زیاد حداقل یکبار با مقاومت کارکنان در مستندسازی دانش و یا انتقال آن به همکاران مواجه شده‌اید؛ این موضوع اصلی‌ترین چالش در مدیریت دانش است چرا که هرگز نمی‌توان کارکنان را علی‌رغم میل باطنیشان وادار کرد دانش خود را در اختیار سازمان قرار دهند. ریشه این مشکل نه در سیستم مدیریت دانش بلکه در سایر فرایندها است. به‌عنوان مثال در سازمانی که کارکنان از نظر امنیت شغلی آسوده خاطر نباشند نمیتوان سیستم مدیریت دانش را با موفقت پیاده‌سازی نمود. دانوب در این خصوص طرحی جامع تدوین می‌نماید که قبل از آغاز پروژه مدیریت دانش زیرساخت‌های لازم را فراهم می‌سازد و بر اساس شرایط هر سازمان منحصر به‌فرد است.

زیرساخت

زیرساخت، سیستمی از امکانات، تجهیزات و خدمات مورد نیاز برای فعالیت یک سازمان است و شامل موارد مختلفی می‌گردد مانند ساختمان، سوله، انبار، تجهیزات مورد استفاده برای تولید و حمل و نقل و تجهیزات و نرم‌افزارهای رایانه‌ای.

زیرساخت‌های مورد نیاز هر سازمان باید تامین شود و در ادامه از آن حفاظت گردد تا همچنان بتواند بدون وقفه مورد استفاده قرار گیرد و البته در زمان مناسب جایگزین گردد. در هر یک از این سه مرحله نیازمند سیستمی مناسب هستیم تا بر اساس آن بتوانیم تصمیم درستی بگیریم و باید به این نکته توجه داشت که لزوما پیشرفته ‌ترین فناوری مناسبترین گزینه نیست.

چرا از مدیریت زیرساخت استفاده کنیم

با مدیریت درست زیرساخت موارد ذیل رخ می‌دهد:

1- بهبود بهره‌وری عملیاتی، قابلیت اطمینان و کیفیت

2- کاهش هزینه‌های عملیاتی و تامین

3- براورده‌سازی بهتر الزامات کیفیتی و نیز نیازها و انتظارات مشتری

4- افزایش طول عمر زیرساخت

5- توانمندسازی کارکنان و تیم‌های کاری در استفاده بهتر از زیرساخت و نگهداری درست آنها

6- گردآوری اطلاعات گرانبها برای بهبود بهره‌وری زیرساخت

7- افزایش دانش فردی و سازمانی

چه کاری انجام می‌شود

در گام نخست که تامین زیر ساخت است، با بهره‌گیری از دانش کارشناسان حوزه‌های مختلف، دانوب به شما کمک می‌کند تا بر اساس ارزیابی گزینه‌های مختلف بهترین تصمیم را برای تامین زیرساخت لازم بگیرید؛ توجه داشته باشید منظور از تامین لزوما خرید نیست.

پس از تامین زیرساخت و یا اگر زیرساخت‌ لازم را از قبل در اختیار دارید دانوب برای حفظ آنها برنامه جامعی تدوین می‌نماید تا با کمترین توقف و بیشترین بهره‌وری بتوانید از آنها برای مدت زمان طولانی استفاده کنید. نگهداری و تعمیرات جامع بهره‌ور رویکرد دانوب در این خصوص است.

جدا از نحوه نگهداری زیرساخت، بالاخره زمانی فرامی‌رسد که نیازمند جایگیزینی خواهید بود. این جایگزینی اجتناب ناپذیر است و باید در زمان بهینه صورت پذیرد. باز هم به مدد متخصصین حوزه‌های محتلف، این ارزیابی به‌طور دقیق برایتان انجام می‌گردد تا بهترین تصمیم را بگیرید. یاداوری می‌گردد این جایگزینی لزوما به معنی خرید نیست.

استانداردها

سازمان‌های بسیاری در سرتاسر جهان به تدوین و ارایه استانداردهای گوناگون می‌پردازند ولی معتبرترین آنها را می‌توان سازمان جهانی استانداردسازی دانست. این سازمان طیف وسیعی از استانداردها را ارایه می‌نماید که سازمان‌ها به فراخور نیاز و نوع کسب و کار خود می‌توانند از موارد متناسب استفاده کنند و البته برخی از این استانداردها فارغ از نوع کسب و کار در همه سازمان‌ها قابل استفاده هستند. بعضی از استانداردها در این میان با استقبال زیادی مواجه شده‌اند مانند:

ISO 9001,  ISO 14001,  ISO 45001,  ISO 10002,  ISO 10004,  ISO 22000

سازمان‌های بسیاری دارای گواهینامه‌های مربوطه هستند و سال‌های سال است که مورد ممیزی قرار می‌گیرند ولی سوال اینجا است که چقدر از این استانداردها بهره‌ گرفته‌اند؟ آیا صرف داشتن گواهینامه مربوطه به معنی استقرار موثر این استانداردها است؟

آیا استانداردها مفید هستند؟

لازم است بدانید این استانداردها فقط یک ابزار هستند و نمی‌توان گفت که در اختیار داشتن آنها خوب است یا خیر. این موضوع بستگی به این دارد که چگونه از این ابزارها استفاده کنید. آیا داشتن یک جاروبرقی در منزل به منزله داشتن خانه‌ای تمیز است؟ آیا از همه امکانات یک جارو برقی به‌درستی استفاده می‌کنید؟ در مورد استانداردها و از جمله استانداردهای ISO نیز دقیقا همینطور است و گاهی استقرار نامناسب آنها باعث می‌شود تا حتی وضع سازمان از گذشته نیز بدتر شود. در این میان ارایه گواهینامه‌های غیر معتبر به سازمان‌هایی که این استانداردها را استقرار نداده‌اند وضعیت را به مراتب بدتر نموده است.

البته سازمان‌هایی نیز هستند که به‌خوبی از این استاندارد بهره‌گیری می‌کنند و واقعا پس از استقرار آن وضعیت بهتری پیدا کرده‌اند و جالب است بدانید برخی از همین سازمان‌ها اصلا سراغ دریافت گواهینامه نرفته‌اند.

استقرار استانداردها با دانوب

در بخشی از خط‌مشی دانوب چنین آمده است: (توجه به همه جنبه‌ها و منافع بلند مدت در ارایه راهکار). این موضوع در استقرار استانداردها و از جمله استانداردهای ISO نیز به ‌خوبی در نظر گرفته می‌شود؛ به این معنی که استانداردها به ‌گونه‌ای طراحی، پیاده‌سازی و بهبود می‌یابند که سازمان در حوزه مربوطه حتما وضعیت بهتری را تجربه کند و البته این موضوع همراه با صرف منابع مالی و غیر مالی معقول و به اصطلاح دارای صرفه باشد.

همچنین با داشتن نگاه سیستمی در دانوب، حتی اگر سیستم مدیریت یکپارچه مدنظرتان نباشد و تنها یک استاندارد را برای استقرار انتخاب کرده باشید، باز هم دانوب به‌گونه‌ای آن را طراحی و پیاده‌سازی می‌کند که سایر بخش‌ها دچار اختلال نشوند. به‌عنوان مثال اگر سیستم مدیریت کیفیت را به دانوب سپرده باشید، ایمنی و بهداشت نیز مدنظر قرار می‌گیر، محیط زیست از یاد نمی‌رود و فراموش نمی‌شود که انجام همه این امور باید در جهت منافع بلند مدت سازمان از جمله سوداوری باشد.

فرهنگی و آموزشی

فرهنگ

فرهنگ یعنی پذیرش‌های هنجار یافته. هنجار به چیزی گفته می‌شود که ارزش تلقی می‌گردد و مخالفت یا آن امری ناپسند است و البته همه جا یکسان نیست. به‌عنوان مثال رانندگی روی خطوط که در یک کشور امری عادی به حساب می‌آید در کشوری دیگر بسیار زشت محسوب می‌گردد. 

نکته مهم در پذیرش این هنجارها این است که از سر اجبار و به زور جریمه و تنبیه نیست، بلکه ریشه در اعتقادات و باورهای قلبی دارد؛ خانه تکانی شب عید در ایران مثال خوبی در این خصوص است. 

مراحل برنامه‌ریزی فرهنگی

1- تجزیه و تحلیل گذشته پدیده فرهنگی (موضوعی که می‌خواهیم در خصوص آن برنامه ریزی فرهنگی انجام دهیم)

2- تعیین اهداف فرهنگی

3- بررسی نیازها و نگرش‌های فرهنگی مخاطبین

4- شناسایی امکانات و توانمندی‌ها (نرم اقزاری و سخت افزاری)

5- شناسایی موانع، مشکلات و محدودیت‌ها

6- طراحی برنامه با توجه به اهداف مدون

7- ایلاغ برنامه به مجریان مربوطه

مراحل تدوین پیوست فرهنگی

1- توصیف پروژه یا سیاست مورد نظز یه همراه جایگزین‌های ممکن

2- توصیف وضعیت موجود فرهنگی

3- تدوین برنامه مشارکت ذینفعان

4- تعریف اثرات مهم فرهنگی حاصل از اجرای پروژه یا سیاست مربوطه

5- بررسی اهمیت تاثیرات محتمل

6- پیش‌بینی واکنش گروه‌های تحت تاثیر

7- تعیین تاثیرات غیر مستقیم

8- تدوین جایگزین‌های ممکن

9- تدوین برنامه کاهش عوارض

نیازسنجی آموزشی

همه به آموزش نیاز دارند ولی آموزش مناسب و متناسب. بسیاری از ما امروز از آموزش‌های بسیار زیادی که در دوران تحصیل دیده‌ایم ولی استفاده‌ای برایمان نداشته است گله‌مندیم ولی امروزه هم شاید در محل کارمان کم و بیش با چنین آموزش‌هایی مواجه می‌شویم.

دانوب برای کل سازمان یا بخش مورد نظرتان نیازسنجی دقیق آموزشی انجام می‌دهد به‌گونه‌ای که کارکنان دقیقا آنچه را نیاز دارند یاد بگیرند نه کمتر و نه بیشتر. برای این منظور، دانوب ورودی‌های بسیاری را مدنظر قرار می‌دهد که  از این میان می‌توان به نتایج اسکن، ارزیابی یا ممیزی سازمان و همچنین نتایج اسکن فردی اشاره نمود.

برنامه‌ریزی آموزشی

نیاز سنجی آموزشی، فهرستی از آموزش‌های مورد نیاز افراد را در اختیار قرار می‌دهد که معمولا به دلیل زیاد بودن آموزش‌ها و یا کمبود وقت کارکنان قابلیت اجرا در بازه زمانی کوتاه را ندارد. بنابر این لازم است آموزش‌ها اولویت ‌بندی شوند و برای اجرای آنها برنامه‌ای تدوین گردد. این موضوع شاید در ظاهر ساده به‌نظر برسد ولی در عمل نیازمند در نظر گرفتن جنبه‌های گوناگونی است. استراتژِ‌ی‌ها، اهداف، مشکلات نیازمند اقدام فوری و بسیاری دیگر که باید همزمان مد نظر قرار گیرد. دانوب بر اساس منابع در دسترس از جمله منابع مالی و زمان، برنامه‌ای را برای آموزش تدوین می‌کند که تامین کننده منافع کوتاه مدت و بلند مدت سازمان باشد.

ارزیابی اثربخشی آموزشی

آموزش سرمایه‌گذاری است، بنابراین انتظار شما از بازدهی مناسب این سرمابه‌گذاری کاملا منطقی است. بنا بر آموزش انجام یافته روش متناسبی برای ارزیابی اثربخشی باید انتخاب شود و بهره‌گیری از یک روش برای هر نوع آموزش چندان منطقی به‌نظر نمی‌رسد. برای درک بهتر این موضوع، سمینار آشنایی با ABC را مقایسه کنید با آموزش جوشکاری زیر آب.

روشی که دانوب برای ارزیابی اثربخشی آموزش‌ها استفاده می‌کند تا حد زیادی به درست بودن برنامه‌ریزی اموزش بستگی دارد ولی اگر سازمانی نیازسنجی و برنامه‌ریزی آموزشی را به درستی انجام نداده باشد باز هم این امکان وجود دارد که انتخاب درست روش ارزیابی اثربخشی توسط دانوب، اثربخشی آموزش‌ها براورد گردد.

استانداردهای ISO

  • ISO9001         سیستم مدیریت کیفیت

  • ISO14001       سیستم مدیریت محیط زیست

  • ISO45001       سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی

  • ISO19011       راهنمای ممیزی سیستم‌های مدیریتی

  • ISO10002       راهنمای رسیدگی به شکایت‌ها در سازمان‌ها

  • ISO10004       راهنمای پایش و اندازه‌گیری رضایت مشتری

  • ISO17025       صلاحیت آزمایشگاه‌های کالیراسیون و آزمون

  • ISO13485       تجهیزات پزشکی- اهداف نظارتی

  • ISO3834         الزامات کیفی برای جوشکاری مواد فلزی

  • ISO27001       مدیریت امنیت اطلاعات

  • ISO10015       راهنمای مدیریت شایستگی و توسعه کارکنان

  • ISO29990       خدمات یادگیری برای آموزش و پرورش غیر رسمی

  • ISO37500       راهنمای بزون‌سپاری

  • ISO22000       سیستم مدیریت ایمنی خوراک

  • ISO21500       مدیریت پروژه، برنامه و پورتفولیو – مفاد و مفاهیم

  • ISO10013       راهنمای اطلاعات مدون

  • ISO10014       راهنمای تحقق منافع مالی و اقتصادی

سیستمی و مدیریتی

    • مدیریت استراتژیک

    • تفکر سیستمی

    • تفکر منتقدانه

    • مدیریت جامع منابع انسانی (هر بخش به تنهایی نیز قابل انتخاب است)

    • مدیریت دانش

    • سیستم پیشنهادات

    • سیستم آراستگی محیط کار

    • ارزیابی عملکرد

    • مدیریت فرایندها

    • مدیریت مالی

    • مدیریت بازار

    • مدیریت انبار

    • اصول و فنون مذاکره

    • رسیدگی به عدم انطیاق

فنی

  • جوشکاری

  • بازرسی جوش

  • ابزار دقیق

  • کالیبراسیون

  • انجام آزمون‌های مکانیکی و متالورژی

فنی

بازنشر مطالب فقط با ذکر منبع (راهکارهای دانوب) آزاد است.